Če želimo, da bodo trte vsako leto optimalno obrodile in »dale vince nam sladko,« kot pravi France Prešeren, je pomembno tudi negovanje – okopavanje (rogoviljenje), ki poskrbi za zračenje zemlje. V soboto, 21. maja, se nas je kar dvaindvajset zbralo na jubilejnem dvajsetem okopavanju (rogoviljenu) pri prijatelju vinogradniku Darku Rosi. Po toplem sprejemu smo zavihali rokave in poprijeli za rogovile (rogačko). Vinograd, ki smo ga temeljito okopali, leži na zgornji legi Kunovice (po domače Kjenovce), visoko nad Pasjim repom. Med rogoviljenjem nismo bili žejni, na koncu pa smo se tudi podkrepili. Darko pravi, da drugo leto spet računa na nas.
Klemen K.
VIR: https://www.mojaobcina.si/vipava/novice/gospodarstvo/kmetijstvo/rogoviljenje-pri-darku.html?fbclid=IwAR2F_CCmsJ_J4tyBbZ8lBPH0AiKJslhqeROR0QowuvnpjOtDeRTTFqJtM70